REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
DAG 2
Dag 3
Dag 4
Evaluatie en tips



Wat doe jij tegen agressie en geweld?

Eelderwolde en omgeving

Hunebed Borger

Naar het Hunebedcentrum

Scandinavisch dorp
Borger
Hunebedcentrum
Elanderhûs


De bedstee slaapt prima, vind ik. Paul heeft echter last van zijn rug vanwege de harde matras en hij heeft vannacht vier keer z'n hoofd gestoken tegen het lage plafond.

Bij het Elanderhûs nemen we een kopje koffie met gebak. We worden bediend door de vriendelijke jongeman die we gisteren al hebben ontmoet. Het restaurant is in Scandinavische stijl ingericht: overal hout, een gezellig haardvuur en allerlei huisvlijt in de vorm van trolletjes, truien, glaswerk en elanden.

Op de wegenkaart bekijken we hoe we naar Borger moeten komen. Daar bevindt zich het Hunebedcentrum: een museum over het ontstaan van Hunebedden. Om een uur of twaalf gaan we op weg. Borger is ongeveer een uurtje rijden. We vervoegen ons eerst bij de plaatselijke VVV en nemen wat folders mee.

Paul informeert bij een slijterij of er misschien een lokaal drankje bestaat. De verkoopster raadt hem 'De Schout van Borger' aan; een kruidenbitter in een kruikje van aardewerk. 'Kruiden zeupie uut Borger' staat er op het etiket.

We vervolgen onze weg: door de Hoofdstraat rijden we naar de Hunebedweg. Daar staat het museum. Het is gevestigd in een modern gebouw dat qua vormgeving op een Hunebed lijkt. Binnen is een interessante tentoonstelling gezien, die aantrekkelijk is voor jong en oud.

Allereerst zien we een film met schitterende beelden uit o.a. Scandinavië: daar komen namelijk de zwerfkeien vandaan, die voor de Hunebedden zijn gebruikt. Er wordt geen commentaar geleverd in de film, wat ik heel prettig vind: de beelden spreken voor zich.

In de expositieruimte stuiten we eerst op een realistische beeldengroep van een préhistorische familie, gehuld in dierenhuiden. Ze behoren tot het Trechterbekervolk, dat omstreeks 5000 voor Christus begon met het bouwen van Hunebedden. Het woord Hunebed komt overigens van het woord 'huynen', wat 'reuzen' betekent.

In vitrines staan de trechtervormige bekers en andere gebruiksvoorwerpen opgeteld, die in de Hunebedden werden gevonden. Verder is er een aantal maquettes te zien van het Drentse landschap van de préhistorie tot heden, er is een nagebouwd Hunebed in de oorspronkelijke staat, een filmpje over het leven in de préhistorie, etc.

In de museumwinkel zijn allerlei spullen verkrijgbaar, van kitscherige Bartje-beeldjes tot sierraden van halfedelstenen. We lunchen in het restaurant en gaan dan de échte Hunebed bekijken, die in de 'achtertuin' van het museum ligt. Het is de grootste van Nederland.

We zien een lange rij stenen, door dekstenen met elkaar verbonden. Eén deksteen ontbreekt, zodat het lijkt alsof het twee afzonderlijke Hunebedden zijn, maar dat is niet het geval. In het midden bevindt zich een ingang met een stenen afdak. Ik vind een klavertje vier in het gras. Dat brengt vast superveel geluk op zo'n magische plek!

We wandelen door het dorpje Borger, dat louter uit schitterende herenboerderijen en villa's bestaat. Na de wandeling besluiten we op Hunebedden-jacht te gaan. Helaas is onze kaart niet gedetailleerd genoeg en dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. We keren terug naar het museum. Misschien hebben ze een speciale Hunebed-plattegrond in het winkeltje. Dat blijkt echter niet het geval te zijn: zo'n kaart bestaat niet eens! "Het is een gat in de markt," verzucht de verkoper.

Onverrichter zaken keren we terug naar het Scandinavisch Dorp. Een groepje Duitse mannen hebben hun intrek genomen in twee hutten. Misschien komen ze werkzaamheden op het terrein verrichten. Het Elanderhûs is namelijk zo succesvol dat er een derde zaal bij wordt gebouwd.

Totdat het etenstijd is, spelen we een spelletje poker. We eten bij het Elanderhûs. In het restaurant wordt een bruiloftsdiner gehouden. Wij mogen plaatsnemen in de Vikingzaal, die gewoonlijk dienst doet als vergaderruimte. De keuken is Scandinavisch en behoorlijk goed! We zitten prima en worden weer bijzonder vriendelijk bediend. Als toetje neem ik Rödgrött med Flöd: rode bessengelei met ongeslagen room.

In de zaal naast ons is het een gezellige boel. Er worden twee ijzersterke speeches gehouden en we horen een lied op de melodie van "Kedeng-kedeng". Ik vermoed dat het bruidspaar vannacht in de bruidshut zal overnachten.

<-Vorig hoofdstuk: dag 1 Volgend hoofdstuk: dag 3->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional