REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Evaluatie en tips Foto'sArdennen 2006

Pouhon Pierre le Grand

Maandag 7 augustus 2006

Terug naar de bron


Ik ben heel dapper vandaag, want ik ga in m'n ééntje met de auto boodschappen doen in Bomal. De Spar blijkt nog niet open te zijn, daarom ga ik een stukje te voet het dorp in. Bij de banketbakker haal ik twee pains au chocolat en twee croissants. Wanneer ik terug ben op het parkeerterreintje van de Spar gaat de winkel net open. Ik haal wat flesjes water voor onderweg, een pak melk en een pot sauce tartare. Dan rijd ik door het dorpje Juzaine terug naar de camping. Wat een avontuur!

Paul heeft in de tussentijd de matjes en slaapzakken opgerold en al wat spullen ingepakt. Ook onze buren met de vouwwagen gaan vertrekken. De andere kampeerders hebben gisteravond al opgebroken. Er staat nu alleen nog een caravan en een tent, beide behorend aan Nederlanders.

Tijdens het ontbijt vertel ik aan Paul dat het zo'n herrie geweest is in de nacht. Hij heeft niets gehoord! Wel hoorde hij onze buurman snurken. We laten de tent drogen, wassen af en dan kunnen we gaan. In het kaaswinkeltje rekenen we af. De camping kost 8 euro per nacht. Tevens kopen we een aantal geitenkaasjes, als aandenken aan deze korte vakantie.

Paul stelt voor om een tussenstop te maken in Spa. Dat lijkt me leuk. We zijn er al eens eerder geweest, maar kregen toen een ongelukje met de motor, waardoor ons bezoek in het (bron)water viel.

We rijden "ons" dorpje uit en slaan af richting Manhay. Door de bossen en langs liefelijke dorpjes komen we in Francorchamps terecht. We gaan over het oude racecircuit van Spa-Francorchamps. Helaas rijdt er net een tractor voor ons, zodat we niet kunnen racen! Met een slakkengangetje van 20 kilometer per uur klimmen we een helling op. Dan slaat de tractor gelukkig af en kunnen we wat meer vaart maken.

Tegen half één komen we in het centrum van Spa aan. We gaan folders halen bij het informatiekantoor. Wat meteen opvalt, is een steil tegen een helling op lopende kabelbaan. Deze leidt naar een kuuroord, maar daar hebben we geen interesse in. We willen een wandeling maken langs de verschillende bronnen. Helaas zijn er slechts twee bronnen te voet bereikbaar: de andere liggen te ver uit het centrum.

De bron van Peter de Grote is tot twee uur gesloten, daarom gaan we naar de andere stadsbron (Prince de Condé) op zoek. We hebben een plattegrond bij ons, maar die is weinig gedetailleerd. Onze omzwervingen door de stad leveren een leuke wandeling op.

Uiteindelijk komen we op een pleintje met een fontein terecht. Is dit nou de bron? We snappen er weinig van. Dan zien we aan de andere kant van het plein een piramidevormig gebouwtje. Daarin is de bron en een kunstgalerie gevestigd. Helaas, ook al gesloten!

Het is inmiddels over tweeën, dus "Peter de Grote" zal nu wel open zijn. Inderdaad, we mogen naar binnen in het ronde gebouwtje. In de hal staat een drinkfonteintje waar je tegen betaling van 20 eurocent een bekertje bronwater mag vullen. Tegen de achterwand staan twee grote aangeklede poppen en in een nis staat een bronzen beeld van twee blote jongedames die duidelijk lesbisch georiënteerd zijn. Naast het fonteintje staat een ernstige gehavende maquette van het gebouw. De zaal achter de entréehal is gesloten voor renovatie. Ook het voorste stuk is hard aan een opknapbeurt toe: alles ziet er verwaarloosd en versleten uit.

Via een trap dalen we af naar de oorspronkelijke bron. Rond de fontein is de vloer roodbruin en groen uitgeslagen door het ijzer- en koperhoudende water. Verder is er weinig te zien. We tappen een bekertje water en verbazen ons over de eigenaardige smaak. Een ijzersmaak voert de boventoon en er zit een lichte prikkeling van koolzuur in. Het is niet bepaald lekker. Het Spawater zoals het in de flessen zit, is dan ook behoorlijk bewerkt.

We besluiten met de auto langs de andere bronnen te rijden. Over een overdekt marktplein met zuilen lopen we naar de parkeerplaats.

De overige bronnen liggen allemaal in de bossen en zijn gemakkelijk bereikbaar. De eerste die we bezoeken is de bron van Barisart. De bron is gevestigd in een bijgebouwtje van een restaurant.

Wanneer we de auto verlaten, komt een foxterriertje ons uitgelaten tegemoet rennen. "Is dat uw hond?" vraagt een oudere mevrouw aan mij. Het beestje schijnt al een tijdje zonder baas rond te lopen. Paul ziet iemand zoeken in het bos en gaat haar waarschuwen. Het blijkt de bazin te zijn. Het hondje was uit de tuin ontsnapt. Nadat bazin en beestje herenigd zijn, dalen wij af naar de bron. Ook hier weer vergane glorie: de fontein is kapot. Aan de muur is een heel reglement gespijkerd met de aanbeveling vooral respectvol met het heilige bronwater om te gaan. Ik wil best respectvol wezen, áls er bronwater zou zijn! Het enige water dat ik zie, is een kabbelend bosbeekje achter het restaurant.

We vervolgen onze weg naar La Géronstère. Die bron ziet er een stuk beter uit. Er staat een stenen prieeltje en in een lager, ommuurd gedeelte is een klein fonteintje waar onophoudelijk water uit sijpelt. Een Engelsman vult de dop van zijn thermoskan. "Wil je ook proeven?" vraagt hij aan mij. Ik sla het beleefd af. Ik heb al een slokje op en vind het niet te zúipen.

Op de volgende stopplaats zijn maar liefst twee bronnen: "Groesbeek" en "Sauvenière". Ze liggen vlak bij elkaar, maar hebben een verschillende smaak. Groesbeek is wat minder ijzerachtig en heeft minder koolzuur. Om de bronnen heen ligt een terras met een kinderspeeltuintje. Het bijbehorende restaurant is gesloten.

De laatste bron van onze toer is die van Tonnelet en het is de mooiste van allemaal. Hij is gevestigd in een rond gebouwtje met veel glas en een ijzeren geraamte, dat rood geverfd is. Het doet me aan een muziektent denken. Naast het gebouwtje staat een eveneens rond restaurant. We vullen een leeg flesje met water uit de pomp. Het is verreweg het vieste van alle watertjes die we geproefd hebben!

Ik vind het jammer dat de behuizing van de bronnen zo slecht onderhouden wordt. Niettemin was het leuk om dit een keer gezien te hebben.

Vanuit Spa zetten we koers richting huis. De vakantie zit er op!

<-Vorig hoofdstuk: dag 3 Volgend hoofdstuk: evaluatie en tips->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional