REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21 en 22
EVALUATIE EN TIPSWat doe jij tegen agressie en geweld?

Cambodja

Angkor Wat

Evaluatie

Tips
Hoe en wat


Cambodja en vooral de Cambodjaanse bevolking hebben op mij een positieve indruk gemaakt. De mensen zijn bijzonder vriendelijk en blijmoedig. Bewonderenswaardig wanneer je bedenkt dat iedereen van boven de dertig bewust de donkere periode van de Rode Khmer heeft meegemaakt. Deze afschuwelijke periode heeft uiteraard zijn sporen nagelaten in het dagelijks leven. Praktisch een hele generatie van intellectuelen is destijds weggevaagd. Daardoor heeft de Cambodjaanse maatschappij een flinke achterstand opgelopen. Die achterstand is men nu met goede moed aan het wegwerken. Cambodja is duidelijk in ontwikkeling en ik heb het idee dat het wel goed zal komen. Aan de bevolking zal het in ieder geval niet liggen!

Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Dat betekent dat je nergens een MacDonald's tegenkomt. Reken ook niet op een fraai zwembad bij het hotel, een mondaine boulevard aan de kust of gezellige winkelstraatjes met souvenirshops. Angkor Wat is eigenlijk de enige bezienswaardigheid. Verder is er weinig te doen, maar dat heeft ook z'n charme. Gewoon het landschap, de natuur en het dagelijks leven bekijken is boeiend genoeg! In de avonduren is er vertier te vinden in de vele Karaokebars. Vrijgezelle heren hebben al snel een afspraakje met een Cambodjaanse schone, maar het blijft (meestal) in het nette!

Ik heb me nergens in Cambodja onveilig of onprettig gevoeld. Criminaliteit komt uiteraard voor, maar blijft voornamelijk beperkt tot grote steden. Je moet natuurlijk niet de kat op het spek binden door waardevolle spullen te laten slingeren of door 's avonds door afgelegen steegjes in de rosse buurt te gaan wandelen. Maar over het algemeen hoef je niet schichtig over straat te schuifelen met je hand op de knip en de pepperspray in de aanslag. Als vrouw word je met respect behandeld. Kledingvoorschriften zijn er niet, al spreekt het voor zichzelf dat je niet in je stringbikini over straat gaat.

Van opdringerige kooplieden of bedelaars heb ik nauwelijks last gehad. Het klinkt hard, maar geef niet al te rijkelijk aan bedelkinderen. Je kunt ze nog het beste speelgoed, kleding of iets eetbaars geven. Geld moeten ze vaak afgeven aan hun ouders of aan oudere kinderen. Wanneer je iets weg wilt geven, schat dan goed in hoeveel kinderen er in de buurt zijn. Voordat je het weet, sta je omringd door het hele dorp en het is sneu als de laatkomers niets krijgen. Het is zeker een aanrader om wat speeltjes (bijvoorbeeld kleine knuffelbeestjes), haarspeldjes, kinderkleding en pennen mee te nemen om her en der uit te delen.

Wij waren aan het eind van de regenperiode in Cambodja. De wegen zijn er dan nog slechter aan toe dan gewoonlijk het geval is. Meedoen aan een motosafari in deze tijd, betekent veel slip- en valpartijen. Wanneer je niet zeker bent op de moto, begin er dan niet aan! Ga liever bij een gids achterop, dan dat je met knikkende knieën door de jungle ploetert! Een valpartij waarbij je ongelukkig terechtkomt, kan de rest van je vakantie verpesten!

Het eten is safe en lekker in Cambodja. De gerechten zijn niet overdreven gekruid. Bij ons in de groep heeft niemand maag- of darmproblemen gekregen. Het eten is gevarieerd. Je kunt over het algemeen kiezen uit de Indiase, Chinese of Franse keuken. In Phnom Penh zit zelfs een Grieks restaurant. Verder is er overal stokbrood verkrijgbaar, als overblijfsel uit de Franse tijd. Maar, zoals ik al zei, MacDonald's kom je nergens tegen!

Wat korte tips:

  • Vervoer is altijd makkelijk te regelen. Er rijden talloze motootjes rond die passagiers willen meenemen. Comfortabeler zijn de tuk-tuks, al dan niet gemotoriseerd.
  • Als je in Siem Reap bent, ga dan een keer naar het "Seeing Hands" massage instituut. Je krijgt een heerlijke siatsumassage.
  • Telefoneren kan gemakkelijk en goedkoop bij de vele telefoon- en internetshops. Er zit er altijd wel één bij je hotel in de buurt.
  • Alle hotels hebben een wasservice. Zet je wasgoed buiten de deur en de volgende dag heb je het weer terug! Ideaal! Je hoeft dus niet al te veel kleding mee van huis te nemen.
  • Op de vliegtocht naar Banlung mag iedere passagier slechts 10 kilo bagage meenemen. Neem in ieder geval stevige wandelschoenen mee!

Tenslotte: verwacht van Cambodja geen toeristisch paradijs, à la Thailand. Geniet van de cultuur en de natuur dan zal het een onvergetelijke ervaring voor je zijn!

<-Vorig hoofdstuk: dag 21 en 22
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional