REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Evaluatie en tipsEgypte 1992

Stuurman Bakr

Dag 9: maandag 2 november 1992

Tempel van Kom Ombo
Tempel van Edfu
Begin felukatocht

Zeilen op de NijlMet de Djoserbus rijden we naar de tempel van Kom Ombo. Hij stamt uit het jaar 0 en is dus betrekkelijk jong. Dat is te zien aan de afbeeldingen. Er is met veel meer oog voor detail gewerkt. De afbeeldingen van mensen hebben knieën, enkels en billen gekregen. De vrouwen zijn inderdaad gevulder! Opvallend is het reliëf van een man die een soort stethoscoop vasthoudt. De tempel heeft schade opgelopen door de aardbeving en wordt ondersteund door een stellage.

Vervolgens rijden we naar Edfu, waar we de tempel van Horus bezichtigen. De tempel is behoorlijk uitgewoond en veel is door de Kopten vernietigd. Wat een cultuurbarbaren! We gaan op zoek naar een reliëf van Seth, die afgebeeld zou zijn als nijlpaard. Uiteindelijk vinden we een piepklein nijlpaardje op de wand.

We rijden door naar Esna, waar we aan boord gaan van twee feluka's. Onze boot heet "Nile Present". We hebben een oude man als kapitein en een jongere stuurman, die Bakr heet. Op de bodem van de boot liggen planken en daarop een enorm stuk schuimplastic met een gebloemde tijk erom heen. We liggen dus lekker zacht vannacht.

Bakr werkt al acht jaar voor Djoser en spreekt goed Engels. Op een gegeven moment krijgt hij ruzie met de kapitein over de bevestiging van de giek. De kapitein is eigenwijs en trekt zich niets aan van Bakr's advies. We willen net gaan aanleggen voor de nacht als de giek in tweeën breekt. Bakr klimt als een speer de mast in en reeft het zeil. Stuurloos dobberen we over de Nijl!

Twee uur lang ploeteren we rond. Hoe hard we ook roeien: we drijven steeds af naar lager wal. Tenslotte komt onze zusterboot ons te hulp. Daarbij worden ze bijna geschept door een cruiseschip! Ze nemen ons op sleeptouw en slepen ons naar de kant. Wanneer het karwei eindelijk geklaard is, steekt Bakr een sigaret op en zegt doodleuk: "Tiet veur 'n pafke!"

We eten aan boord van de zusterboot en worden meteen als bootvluchtelingen bestempeld! Na het eten zitten we gezellig bijeen en hebben het over de meest uiteenlopende zaken. Zoals homeopathie, interessante beroepen, hypotheken, kwalen en levensfilosofieën. Zo leer je mekaar pas goed kennen!

Na ons met Djungel-olja (tegen de muggen) ingesmeerd te hebben, gaan we slapen aan boord van ons eigen bootje.


<-Vorig hoofdstuk: dag 8 Volgend hoofdstuk: dag 10->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional