REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Evaluatie en tipsEgypte 1992

Mijn eerste kameel

Dag 20: vrijdag 13 november 1992

Kamelenmarkt
Mari Girgis
Koptisch museum
Dierentuin

Broodje dromedaris's Morgens vroeg bezoeken we de kamelenmarkt van Cairo. De markt staat onder toezicht van het Brooke's dierenziekenhuis en de kamelen worden goed behandeld, al krijgen ze af en toe een corrigerende mep en hebben ze opgebonden voorpoten om weglopen te voorkomen.

Naast kamelen worden er schapen, geiten, ezels en paarden verhandeld. Er zijn prachtige taferelen te zien. Lieve kamelenbekkies, verweerde mannenkoppen, mooie kindergezichtjes. In het openbaar worden geiten en schapen geslacht. Dat is geen prettig gezicht, maar het gaat een stuk diervriendelijker en natuurlijker dan in onze slachthuizen. Voor de liefhebbers zijn er broodjes dromedaris te koop.

De bus zet ons vervolgens af aan het metrostation. Het station is mooi en modern. De Egyptenaren die gebruik van de metro kunnen maken, zijn in goeden doen, want een kaartje is voor Egyptische begrippen duur. We nemen de metro naar Mari Girgis, in de Koptische wijk. Bij het Koptisch Museum treffen we een bankfiliaaltje aan waar we cheques konden verzilveren. De employé vraagt van alles aan Janine en mij, maar hij spreekt zo abominabel Engels dat we er niks van verstaan.

Het museum is tot één uur gesloten. Tot die tijd maken we een ommetje door de Koptische wijk. We bezoeken wat kerken en een begraafplaats. De begraafplaats lijkt net een dorpje met huisjes. Sommige graven zijn inderdaad bewoond!

De eerste kerk die we bezoeken is de St. Mary kerk. Er mogen jammer genoeg absoluut geen foto's worden gemaakt en indecent geklede mensen worden geweerd. Binnen staan heilige beelden, die door kerkgangers worden aangeraakt en gekust. Er zijn glas-in-lood ramen in pastelkleuren. In een aangrenzende kapel wordt een merkwaardig ritueel volbracht. Er hangt een enorme ijzeren keten aan de muur. Een priester legt de keten eerst om de schouders van de gelovigen, daarna om het middel, om de heupen en om de knieën.

In een andere kerk wonen we de mis bij. Het gaat er opener en toleranter aan toe dan in de St. Mary kerk. De mensen lopen in en uit. We mogen zelfs deelnemen aan het heilig avondmaal. Naderhand zitten we op een bankje op het voorplein en kijken naar de kerkgangers. Ze zijn allemaal op hun "zondags" gekleed. Sommigen met veel glitter en opsmuk, anderen zijn al blij dat ze iets schoons zonder gaten in de kast hebben gevonden. Een lange rij mensen staat voor een kapel te wachten. Ze komen naar buiten met water op het voorhoofd.

Het Koptisch Museum is fantastisch. Er staan vele voorwerpen uit de Byzantijnse periode en er is schitterende mushrabya-in-lood te zien. We zijn doodop van het geslenter en alle indrukken wanneer we naar buiten komen. Op een bankje rusten we even uit. We besluiten naar de dierentuin te gaan. Het kost wat moeite om de taxichauffeur uit te leggen waar we heen willen, maar uiteindelijk begrijpt hij het. De toegangsprijs bedraagt 10 piaster (een stuiver).

We gaan eerst mensen kijken. Er lopen talloze Egyptische gezinnen rond. Ze picknicken op de veldjes en de kinderen zijn aan het spelen. Veel dieren zitten al opgeborgen in hun nachtverblijf. Tegen betaling van baksjies mogen we de chimpansees en olifanten zien. Wij slaan het aanbod vriendelijk af.

Bij de ingang treffen we een keurige taxichauffeur die rustig rijdt zonder te toeteren en die ons niet afzet. Wat geld betreft dan, want hij zet ons wél af bij het hotel.

's Avonds eten we bij Zeina, een aardig restaurant waar we in de keuken mogen aanwijzen wat we willen hebben.


<-Vorig hoofdstuk: dag 19 Volgend hoofdstuk: dag 21->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional