REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Evaluatie en tips
Foto's



Madagaskar en Mauritius

ringstaart mangoest, Ranomafana NP

Evaluatie

Eten en drinken
Tips


Eten en drinken

Ieder land heeft zo z'n specialiteiten. In Madagaskar viel ons op dat de keuken erg Frans is georiënteerd. Overal is stokbrood te koop en er is zelfs kaas! Geen camembert, maar een soort emmentaler. In alle restaurants staan Franse gerechten op het menu en ergens helemaal onderaan staan een paar Malagasy gerechten, zoals ravitoto.

Het meeste vlees is van zeeboes afkomstig. Zo heb je zeeboesteak, zeeboehamburger en zeeboegehakt. Ook wordt er kip en varkensvlees gegeten, hoewel varkensvlees in sommige streken taboe is.

Als je vegetarisch bent, kun je altijd om een aangepast menu vragen. Daar wordt nooit moeilijk over gedaan. Meestal wordt het vlees gewoon weggelaten en in het gunstigste geval vervangen door ei of peulvruchten. En voor degenen die wél vis eten, is het helemaal geen problemen.

Fruit is er genoeg, dus je hoeft niet bang te zijn voor scheurbuik. Sinaasappels zijn een soort sinarijnen: een kruising tussen mandarijn en sinaasappel. Bananen zijn er ook in overvloed. Handig voor als je aan de race bent. En dan nog de exotische fruitsoorten zoals piba en pokpok.

Wat groente betreft, is er teveel om op te noemen: tomaten, peen, uien, radijs, allerlei soorten kool, aubergine, boontjes, etc. etc. De bevolking zelf eet drie keer per dag rijst. 's Morgens een soort waterige pap. Later op de dag wordt de rijst steeds steviger. Er mag dan groente en fruit in overvloed zijn: je moet het wél kunnen betalen en dat kunnen de meeste Malagasy helaas niet.

Verder is yoghurt van het merk Tiko populair. Er zijn drie smaken: kokos, vanille en naturel. Vooral de kokosvariant vind ik erg lekker. Ik heb ook een keer huisgemaakte yoghurt gegeten. Die was dikker en smaakte een beetje zoutig.

Het locale bier heet Three Horses, ook afgekort als THB. De bierliefhebbers vinden het goed smaken. Een ander alcoholisch drankje (wat bij mij beter in de smaak valt) is Punch Coco: een mix van rum met kokosmelk. Heerlijk, vooral wanneer de kokosmelk lekker romig is. De locale rum van het merk Dzama is ook goed te drinken. Verder zijn er een heleboel soorten smaakjes-rum, zoals gemberrum, pokpokrum en mangorum. Erg lekker.

In de streek rond Ambalavao wordt wijn geproduceerd. De naam ervan is me ontschoten. De witte wijn is best goed, maar de rode is bocht volgens de kenners.

Van de niet-alcoholische drankjes is citronelthee het aanbevelen waard. Het smaakt naar warm, gezoet citroensap. Een probaat middel bij verkoudheid.

De typische Malagasy vanillethee smaakt bitter. Je moet het een keer geprobeerd hebben, maar daar blijft het meestal bij!

Op Mauritius voert de Indiase keuken de boventoon. We hebben echter weinig buiten de deur gegeten. In het sjieke resort waar we verbleven, werd voor het merendeel westers voedsel geserveerd om de (Britse) klanten te behagen. Het ontbijt en het avondeten waren klasse. De lunchkaart viel een beetje tegen. De cocktails die aan de zwembadbar geserveerd werden, waren ook niet veel soeps. Maar ze verhoogden de sfeer!

Tips

Ik had me van tevoren niet gerealiseerd dat er veel wandelwerk in deze reis verwerkt zat. Zodoende had ik niet het juiste schoeisel bij me. Ik heb alle wandelingen op m'n trouwe gympen gemaakt. Het is te doen, maar neem liever goede wandelschoenen met profiel mee. In het regenwoud kan het nogal modderig zijn.

Wanneer je met iemand samenreist, doe dan een kledingsetje van jezelf in de bagage van je partner en omgekeerd. Mocht één van beide de bagage kwijt raken dan heeft de ander in ieder geval schoon ondergoed voor een dag.

Neem op de trekking door Isalo National Park liever teveel dan te weinig water mee. Drie liter water per persoon per dag is niet overdreven.

Wij hebben (in de laatste drie weken van oktober) bijna geen last van muggen gehad. De klamboe mag thuisblijven in die periode!

Alle hotels hebben een goede laundryservice, maar houd er wel rekening mee dat je vaak de volgende dag alweer vertrekt.

<-Vorig hoofdstuk: dag 22 Volgend hoofdstuk: foto's->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional