REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20
Dag 21
Dag 22
Evaluatie en tips Foto'sMadagaskar en Mauritius 2006

Spelend jongetje, Ifaty

Dag 16: donderdag 26 oktober 2006

Toliara
Ifaty

Varkens aan zeeWe hebben een lange bustocht voor de boeg, met een tussenstop in Toliara. Daar moet Kees onze binnenlandse vlucht naar Tana herbevestigen. We moeten zorgen dat we voor half twaalf in Toliara zijn, anders is het ticketkantoor tot half drie dicht. Mange zet er flink de sokken in.

We komen door een streek waar saffier is gevonden. Daardoor is er een soort goudkoorts ontstaan. De gemoederen raakten zo verhit, dat men elkaar vermoordde om aan de beste vindplaats te komen. De regering heeft toen strenge maatregelen genomen.

Het eerste saffierstadje waar we doorheen komen heet Ilakaka. Het is een zogenaamde "bidonville", een stadje waar mensen in huizen van platgeslagen olievaten wonen. Het is een rommelig, armoedig zooitje, wat wel iets wegheeft van een westernstadje. Alle winkels, restaurants en hotels hebben het woord "saffier" in hun naam. Veel Sri Lankezen en Thai hebben zich hier gevestigd en dat is te zien in het straatbeeld.

We komen gaandeweg nog meer van dit soort stadjes tegen, die allemaal als mini-Las Vegasjes in het dorre landschap liggen.

Het landschap verandert snel tijdens de rit. Opeens is het glooiend en bossig. We zien de eerste Baobabbomen. Mange weet een mooie, dikke te staan. Daar stoppen we om foto's te maken. We worden belaagd door kinderen die agressief bedelen. Niet zo verwonderlijk, want aan de armzalige hutjes van takken te zien, hebben ze het erg arm.

We moeten weer verder, want we staan onder tijdsdruk. In het landschap zijn af en toe opgeschilderde graven te zien met beelden uit het leven van de overledene. Ik zie een vrouw met een kookpot en een afbeelding van een Kung Fu-vechter op een graftombe.

Ruimschoots op tijd komen we aan in Toliara. Mange zet ons af voor de deur van de luchtvaartmaatschappij. Daar gaat Kees naar binnen. Wij steken de straat over en stappen het eerste winkeltje binnen dat we zien. Het blijkt de nering van een stoere moslima te zijn. Kijvend staat ze ons te woord. Alle prijzen noemt ze in Francs. Ze rekent het bedrag met zichtbare tegenzin om in Ariary's. Paul en ik nemen allebei een flesje cola en drinken het ter plekke op.

Ik vraag aan madame of ik gebruik mag maken met het toilet. Met een knik geeft ze aan waar ik naartoe moet. Door de keuken kom ik in de privé doucheruimte van de familie terecht. Ik ga op de propere w.c.-pot zitten, omringd door potjes crème, flesjes shampoo en reclameposters.

De bus vertrekt om één uur. Tot die tijd mogen we "iets voor onszelf" doen. Paul en ik gaan het stadje verkennen. We lopen door een brede laan, waarachter de zee begint. Er staan verlaten hotels, wat eetgelegenheden en een discotheek.

We komen bij een vervallen zwembad, waar nu een enorme cactus in groeit. Wanneer we op de kant van het zwembad staan, kijken we uit over de zee. Het is eb. Op het drooggevallen zand liggen bootjes, die gelost worden met behulp van een ossenkar. Tussen het neergegooide afval wroeten varkens rond. Een jongetje speelt met een zelfgemaakte bal. Het is een merkwaardig gezicht. We besluiten het van naderbij te bekijken.

Op het strand blijken duizenden krabbetjes rond te scharrelen, die schielijk in de grond verdwijnen wanneer we aan komen lopen. De ossenkarren rijden af en aan. Een paar vissers keren met een magere vangst terug. Verderop staan krotwoningen op het zand. Ik heb nog nooit zoiets gezien aan zee.

We gaan de brede laan weer op en worden meteen aangeklampt door pousse-pousserijders en bedelkinderen. Dat is weer even wennen na twee dagen in de vrije natuur!

Een paar groepsgenoten zitten op een stoepje en we wisselen ervaringen uit. Ik ga nog even naar binnen bij de moslima. Haar echtgenoot (met baard en galabya) zit aan tafel te eten. Ik vraag om gekoeld water. "Daar kan ik niet aan beginnen. Dan zit m'n koelkast meteen vol," kijft ze. Ze heeft wél ongekoeld water, wat gelukkig in de schaduw staat. Dat neem ik dan maar. Zuchtend rekent ze de prijs weer om in Aryari's.

Om één uur verlaten we Toliara. We rijden door een duinengebied, afgewisseld met landbouwgrond. Ik zie regelmatig vogels, maar die zijn vast niet interessant. Math veert in ieder geval niet op.

Kees spreekt met ons af hoeveel fooi we aan Mange en Etiënne zullen geven. Vandaag gaan ze ons verlaten. Ze zullen in twee dagen terug rijden naar Tana en daar wacht hun weer een volgende groep. Terwijl we in de buurt van Ifaty komen, spreekt Kees de twee mannen toe en bedankt ze namens ons allemaal. We zijn het helemaal met zijn lovende woorden eens.

Het volgende hotel bestaat weer uit bungalows. Ze staan vlak aan zee. Ik zie al een paar honden en katten lopen, dus ik voel me meteen thuis. Op het strand ravot een groep Franse kinderen, onder leiding van een zwarte nanny.

Al snel zitten we met een drankje op een ligstoel onder een rieten parasol. Die parasols zijn wel verraderlijk: ze zijn nogal laag, zodat je telkens je hoofd stoot als je opstaat.

We brengen de hele middag luierend door en ik schrijf een heel stuk aan m'n verslag. Ik draag het zo'n beetje dag en nacht met me mee, beschermd met een plastic zakje, want ik ben als de dood dat ik het kwijt raak.

's Avonds nemen we een drankje aan de bar van het hotel. Ze hebben hier ook weer exotische rums en bovendien een aantal cocktails.

We gaan met Henk en René aan tafel. Ik neem een pizza en de drie heren bestellen inktvis. Ondertussen maken we kennis met een plaatselijke gids die excursies organiseert. Hij legt ons het hele programma uit. We vinden het moeilijk om een keuze te maken. Ik zie de vogelexcursie naar het mangrovebos wel zitten, maar dan moeten we om half zes op en daar heeft Paul geen zin in. Uiteindelijk stemt hij toch in. Ook Math, Wil en Henk gaan de vogeltocht doen.


<-Vorig hoofdstuk: dag 15 Volgend hoofdstuk: dag 17->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional